worldsAfar.blogspot.com

ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΙΑ

Κάβος Λιάκας Κεφαλονιά
Κάβος Λιάκας - η μικρότερη γέφυρα που έχω φωτογραφίσει αλλά η μεγαλύτερη που έχω περάσει.

Ένα φωτογραφικό blog στα ελληνικά... 'Ισως έτσι έπρεπε να αρχίσω τότε, πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν ξεκίνησα το ταξίδι στο blogging. Ζούσα εκεί, είχα καθημερινή σχεδόν ανανέωση πρωτογενούς υλικού και, κυρίως, χρόνο.

Όμως, η διάθεση ήταν διαφορετική. Ήταν μεγαλύτερη τότε η ανάγκη της έκφρασης στην "άλλη" γλώσσα, όπως συμβαίνει συχνά με ανθρώπους, τόπους και καταστάσεις που μας λείπουν και ψάχνουμε σημεία επαφής μαζί τους, θεωρώντας περίπου δεδομένα αυτά που ζούμε και έχουμε δίπλα μας. 

Βράχος Λιάκα Κεφαλονιά
Ο βράχος του Λιάκα.

Ακόμα και όταν άλλαξε θέση το "εκεί" με το "εδώ", έμεινα στη βολή του βήματος των κοινωνικών δικτύων για επικοινωνία με εικόνες και περιγραφές με τους φίλους στην Ελλάδα. Τρία χρόνια και μερικά ακόμα αγγλόφωνα blog μετά, κάνω αυτό που πολλοί φίλοι μου έχουν ζητήσει επίμονα. Επειδή  ήθελα και η ίδια να το κάνω αλλά πάντα υπήρχε η σχετική δικαιολογία για να το αναβάλω.

Γιατί τώρα; 

Η Γέφυρα Triborough στη Νέα Υόρκη
Η Γέφυρα Triborough που ενώνει το Queens με το Manhattan και το Bronx (θέα από Astoria Park).


Ιδέα δεν έχω! Πάντα πίστευα πως το κάθε τι έρχεται στην ώρα του.
Είναι, όμως, τώρα η ώρα του;

 
Ούτε και αυτό το ξέρω. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως τώρα έχω διάθεση να το κάνω, όχι απλά διεκπεραιωτικά, αλλά με κέφι. Να ανοίξω τους σκληρούς δίσκους με τα τόσα αρχεία υλικού από "εκεί" και να τα συμπληρώσω με τα "εδώ".  Να τα ανακατέψω και να τα περιγράψω με την λεπτομέρεια ή τρόπο που δεν επιτρέπει η ασφυξία της ροής στα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να ξεφύγω από την δικτατορία των like των άλλων και να συγκεντρωθώ στα δικά μου "αρέσω".  Με την ευχή να αρέσει και σε άλλους, πραγματικά, και όχι από την σχεδόν υποχρεωτική ανταπόδοση like και θαυμαστικών - άσχετα αν εγώ δεν μπήκα ποτέ σε αυτή την παράλογη διαδικασία.

Σκιές σε πέτρινη γέφυρα, Κεφαλονιά
Η πέτρινη Γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.
Πάνω απ' όλα, θέλω να μοιραστώ τους δύο διαφορετικούς και ξεχωριστούς κόσμους μου. Το όμορφο και περίεργο νησί μου, την Κεφαλονιά, που μου έδωσε ζωή, πνοή, ψυχή, χρώματα ασύλληπτα και εικόνες ονειρεμένες.
Γέφυρα Αργοστολίου Κεφαλονιά
Σκιές το σούρουπο στην πέτρινη Γέφυρα Δεβοσέτου - Αργοστόλι.
Και την Νέα Υόρκη, την πρωτεύουσα του κόσμου, που μου έδωσε γνώσεις, εμπειρίες, νοοτροπίες και που με τα φώτα της, την πολυσυλλεκτικότητα και τον ρυθμό της μου χαρίζει εικόνες μοναδικές και φωτογραφικές ευκαιρίες ανεξάντλητες.

Ξεκινάω με γέφυρες μεγάλες, κρεμαστές, πολυσύχναστες και γεφύρια μικρά, ξύλινα, πέτρινα, ιστορικά. Κάποιες τις περπάτησα ανέμελα, κάποιες όχι. Άλλες τις αντίκριζα αδιάφορα και μόνο σαν φόντο σε μικρή ηλικία, ενώ κάποιες άλλες είναι συνδεδεμένες με ευχάριστες αναμνήσεις ή οριακές καταστροφές.

Στην πέτρινη γέφυρα του Αργοστολίου έχω ανακαλύψει την ομορφιά σε πράγματα απλά όπως οι σκιές των περιπατητών το σούρουπο, το παιχνίδι των κύκνων το καταμεσήμερο ή τις αντανακλάσεις της πόλης στην λιμνοθάλασσά της.

Η Triborough (ή Triboro) της Νέας Υόρκης ήταν στα εφηβικά χρόνια ένα τεράστιο τόξο που πλαισίωνε τα βράδυα τον χώρο συνάντησης της παρέας, εκεί κατά μήκος του ποταμού, στην "αποδώ" όχθη του Μανχάταν. Ακόμα και σήμερα που έχει μετανομαστεί σε Robert F. Kennedy Bridge, κανένας από τους παλιούς συμμαθητές δεν την αναφέρει με το νέο της όνομα.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα που ακούει στο όνομα Brooklyn Bridge ήταν η γειτόνισσα που αντίκριζα κάπως αδιάφορα από τις αίθουσες του Πανεπιστημίου στα φοιτητικά χρόνια. Χρειάστηκε να ξανανοίξει ο "κύκλος Αμερική" για να την προσέξω όπως και όσο της αξίζει.

Και η Whitestone Bridge που σε κάθε ηλιοβασίλεμα προσφέρει το σχήμα και όγκο της σαν περίγραμμα στο κάδρο της πόλης στο βάθος και στις φιγούρες μικρών και μεγάλων στο πάρκο που απλώνεται από κάτω της.

Όμως, η πιο μεγάλη γέφυρα που έχω περάσει δεν έχει μήκος πάνω από δύο μέτρα και είναι το μικρό ξύλινο, αυτοσχέδιο - και καθόλου σταθερό στον άνεμο - γεφυράκι που ενώνει έναν βράχο της Κεφαλονιάς με τον κορμό του νησιού! Αυτό που πέρασα με κόπο και τρόμο μετά από μια άνιση "συνάντηση" με το κύμα  πάνω στον βράχο του Λιάκα.

Η Γέφυρα Whitestone στην Νέα Υόρκη
Ηλιοβασίλεμα κάτω από την Whitestone Bridge.

Αυτές οι μεγάλες γέφυρες και τα μικρά γεφύρια είναι μέρος μιας ακόμα μεγαλύτερης γέφυρας... του ωκεανού από εικόνες που γεφυρώνει τους δύο κόσμους μου.
Brooklyn Bridge
H Brooklyn Bridge και λίγο πιο πάνω η Manhattan Bridge (θέα από South Street Seaport).
Triboro Bridge
Το περίγραμμα του Μανχάταν πέρα από την Triborough Bridge.
Brooklyn Bridge, NY
Η κορυφή της Brooklyn Bridge.

Whitestone Bridge