worldsAfar.blogspot.com

Η ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

Ανωγή Ιθάκης
Το Αλώνι του Ντιρντή, Ανωγή Ιθάκης - μια θολή Μαγιάτικη μέρα.
Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις ή να γράψεις για την Ιθάκη χωρίς τα γνωστά ποιητικά δεκανίκια περί νοσταλγίας, πηγαιμού, ταξιδιού και επιστροφής. Ομολογώ πως ούτε εγώ τα έχω αποφύγει αν και δεν μπόρεσα ποτέ να τα ταυτίσω με τα δικά μου συναισθήματα για το νησί. Από την πρώτη γνωριμία μας έμελλε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Την πρωτογνώρισα συννεφιασμένη και με ψιλοβρόχι μια καλοκαιριάτικη μέρα πριν είκοσι και κάτι χρόνια.
Με τρόμαξε πολύ τότε επειδή η "πρώτη φορά" ήταν μια εκδρομή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ίσα και χωρούσε στις στενές κορδέλες οδοστρώματος που συνθέτουν τη διαδρομή από το Βαθύ μέχρι τις Φρίκες. Πόσο αστείο και ειρωνικό μου είχε φανεί το όνομα "Φρίκες" μετά από μια διαδρομή στο χείλος του γκρεμού και χωρίς ούτε μία ματιά στο κενό - το χάος δηλαδή - κάτω από τον δρόμο! 

Ο κόλπος Αετού από την μια πλευρά και η γειτόνισσα Κεφαλονιά από την άλλη.
αργαλειός, Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης
Άραγε, πόσους μνηστήρες να εξαπάτησε αυτός ο αργαλειός; (Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης)
Πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία μέχρι να ξαναπάω, και τότε για επαγγελματικό λόγο. Ήταν Απρίλης και το νησί με υποδέχτηκε ντυμένο στα ροζ, στα χρώματα και τα αρώματα της ανθισμένης αλιφασκιάς που καλύπτει εκείνη την εποχή κάθε σπιθαμή γης από τον Πίσω Αετό μέχρι το Βαθύ.

Τότε ξεκίνησε το ειδύλλιο με την Ιθάκη και τους Θιακούς, με τον τόπο και τους ανθρώπους του, με τις εικόνες και τα συναισθήματα και η εδραίωση μιας σχεδόν μεταφυσικής συνύπαρξης όλων αυτών.

Βαθύ... εκεί που μελαγχολία και χαρά μπλέκονται όπως οι άγκυρες και  τα κατάρτια, σε πρώτο πλάνο και φόντο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασα πολλές φορές το υδάτινο "κανάλι" που γεφυρώνει την Κεφαλονιά με την Ιθάκη. Με το πλοίο της γραμμής, με βάρκα, με ταχύπλοο. Σε ευθεία γραμμή από Σάμη και σε κυκλική πορεία - βόρεια από Φισκάρδο για Φρίκες και νότια από Σκάλα για Κιόνι. Όχι πάντα με ιδανικές καιρικές συνθήκες και χωρίς να με περιμένει ηλιόλουστη και λαμπερή κάθε φορά.
Πάντα όμως έτοιμη να επιβεβαιώσει τις ιδιαίτερες πτυχές της πολύπλευρης σχέσης μας. Όπως την ανεξήγητη χαρά στο Περαχώρι, την καλοδεχούμενη μελαγχολία στο Βαθύ, τη ρέμπελη ανεμελιά στις Φρίκες και το Κιόνι, την αυθόρμητη ευφορία στην Ανωγή και τα Καθαρά και την παράλογη ταύτιση με κάθε τι στην Εξωγή.

Μάντρα στο Περαχώρι Ιθάκης
Μια φρεσκομουντισμένη μάντρα στο Περαχώρι.
Ανάμεσα σε αυτές τις εναλλαγές εικόνων και σκέψεων η μικρή ή μεγαλύτερη - σε διάρκεια - απόλαυση ενός καφέ και κουβέντας με τους ανθρώπους που συμπληρώνουν την εικόνα της Ιθάκης.

Βαθύ Ιθάκης με συνεφιά
Ανταριασμένη θάλασσα στο Βαθύ και βαρύς ουρανός στο Περαχώρι.
Βαρκα Βαθύ Ιθάκης
Εξωγή Ιθάκης
Εξωγή... κρέμεται από τον ουρανό, πάνω από το πέλαγος.
Όχι, δεν είναι εφικτό να πω και να γράψω για την Ιθάκη σε λίγες - ή περισσότερες - γραμμές.
Φρίκες Ιθάκη
Ένα μπουκέτο από χρώματα στις Φρίκες.
Όχι, δεν θα ήθελα να είμαι από εδώ αν δεν ήμουν από εκεί, αυτό είναι κάτι που το έχω σκεφτεί και ξεστομίσει μόνο για τα Κύθηρα και τους Παξούς.Ο λόγος είναι απλός. Η οικειότητα του "δικού μου" εμπεριέχει μια φυσική χαλαρότητα, μια αυτονόητη αποδοχή, μια νωχελική διάθεση και ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς που κάνουν την σχέση πιο ισότιμη.

Δε θέλω να γίνει ποτέ ισότιμη η σχέση μου με την Ιθάκη, θέλω να παραμείνει μοναδική αλλά κάπως απόμακρη, χωρίς τα πάρε-δώσε της υπερβολικής οικειότητας, χωρίς την απόλυτη ταύτιση με γεωγραφικό στίγμα.
Να είναι εκεί, εδώ, αλλού και παντού.

Κιόνι Ιθάκη
Κιόνι... έχει και η Ιθάκη Φισκάρδο!


χαρακτηριστική στέρνα Ιθάκης στο Περαχώρι
Στέρνα σε μια φιλόξενη αυλή στο Περαχώρι.
Σημ. α' - Ναι, θα έχουν συνέχεια οι ιστορίες της Ιθάκης από τούτο το βήμα. Είναι πολλές οι ιδιόμορφες στέρνες της και ακόμα περισσότερα τα μυστικά που κρύβουν τα μπαούλα της. Όπως και αυτά που θέλω να πω για όσους μου έδειξαν τη δική τους Ιθάκη, μου άνοιξαν το πορτόνι της αυλής τους, με ξενάγησαν σε μέρη που δε θα έβρισκα εύκολα αν δεν είχα φίλους Θιακούς... Ο Θανάσης, ο Διονύσης, ο Τηλέμαχος, ο Σπύρος, η Σμαράγδα, ο Πολύβιος, η οικ. Κασσιανού, ο ψαράς στο Βαθύ, η γιαγιά στο Περαχώρι, ο επίτροπος στην Ανωγή, ο βοσκός στα Καθαρά, η γατούλα στην Εξωγή...

παλιό μπαούλο, Μουσείο Ιθάκης
Παλιό μπαούλο στο Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης.
Σημ. β' - Με καλοκαιρινή διάθεση, κάποιες παλιότερες δημοσιεύσεις στο αγγλόφωνο Blog μου KEFALONIA WORLD με θάλασσα, ουρανό, μπλε και Ιθάκη.

DON'T YOU LOVE HER MADLY?
DON'T YOU LOVE HER MADLY? (Part II)
DON'T YOU LOVE HER MADLY? (Part III)
FROM HERE TO THERE AND BACK