worldsAfar.blogspot.com

Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 9, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ

σαπουνόφουσκες στη Νέα Υόρκη, Central Park
Σαπουνόφουσκες-γίγαντες, πολύχρωμες μεμβράνες στο φως του Central Park.
Ο Νοέμβρης είναι το κρυφό ταλέντο του ημερολογίου, και εδώ και εκεί. Σφήνα ανάμεσα στον πιο σαφή σε χαρακτήρα Οκτώβρη και τον ξεκάθαρο σε προσδοκίες Δεκέμβρη, απολαμβάνει μια μοναδική ευχέρεια κινήσεων σε διάθεση και στην εκδήλωσή της.

Μπορεί να είναι πιο λαμπερός από τον Απρίλη ή πιο σκοτεινός από τον Γενάρη.  Μήνας-γέφυρα, μήνας αμηχανίας, εποχή αβεβαιότητας και αναμονής. Και ενώ συνήθως έχει 9, μπορεί να έχει και 19, 29 ή ακόμα και -9 σαν μέση θερμοκρασία.

Νοέμβρης στη Νέα Υόρκη, ελένη δημητράτου, εδώ κ εκεί, φτελιά
The Mall: Ο δρόμος με τις φτελιές στο Central Park.

Στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, και στη δίνη της διάθεσης του Ατλαντικού, ο Νοέμβρης είναι συνήθως πιο ταπεινός, πιο μουντός, πιο σκοτεινός και εντελώς άχρωμος. Οι δύο μήνες που προηγούνται είναι μια παρατεταμένη παρέλαση χρωμάτων καθώς εκατομμύρια - κυριολεκτικά - φυλλοβόλα δέντρα απαλλάσονται από το φορτίο τους αργά, σταδιακά και με υπερβολικές τάσεις επίδειξης. Κίτρινα στην αρχή, χρυσά μετά, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο πριν την τελική πτώση.

Μέχρι να φτάσει ο Νοέμβρης, και με τα ρολόγια μια ώρα πίσω, το τοπίο είναι γυμνό και το μόνο έντονο χρώμα είναι πια το άσπρο του χιονιού που εγκαινιάζει τον βαρύ χειμώνα μπροστά. Η δε θερμοκρασία, αν δεν είναι 9, είναι -9.
Όχι, όμως, τούτος ο Νοέμβρης!
Αντανακλάσεις σε λιμνούλα του Long Island
Χρωματιστές αντανακλάσεις σε λιμνούλα του Long Island.
Δε θυμάμαι εδώ άλλη χρονιά με τέτοια ασυδοσία και τσαμπουκά του ενδέκατου μήνα. Τέτοιας υφαρπαγής της καλοκαιρίας του Σεπτέμβρη και των χρωμάτων του Οκτώβρη! Τι και αν το φως αρχίζει να λιγοστεύει κατά τις 4μ.μ. και ο ήλιος έχει εξαφανιστεί πριν το ρολόι δείξει 5; Με θερμοκρασίες πιο κοντά στους 29 παρά τους 9 βαθμούς, τον ήλιο να λάμπει όλη μέρα, τα χρώματα των φύλλων να διαγράφονται έντονα σε έναν αψεγάδιαστα μπλε ουρανό, ξεχνάς σε πιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη βρίσκεσαι.
αντανακλάσεις
Τα χρώματα του ξέχασαν να φύγουν.
Σαν να ξεχάστηκε να φύγει ο Οκτώβρης. Σαν να βιάζεται να έρθει ο Απρίλης, αγνοώντας πως πρέπει να προηγηθεί μια άλλη εποχή. Αυτές είναι οι σκέψεις των αισιόδοξων, αν και όλοι γνωρίζουν πως ένας ήπιος Νοέμβρης προμηνύει πολικό ψύχος στο επόμενο διάστημα.

Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία σε μια λαμπρή φθινοπωρινή μέρα στο Central Park. Δέχεσαι, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό περί ημερολογιακής ορθότητας, τα τερτίπια της εποχής, σηκώνεις τα μανίκια, πιάνεις ένα παγκάκι, ένα σκιερό μονοπάτι, ένα βραχάκι ή ένα ηλιόλουστο ξέφωτο και απολαμβάνεις την ομορφιά γύρω σου.
στον ήλιο του Central Park
To Sheep Meadow, χώρος χαλάρωσης στο μεγάλο πάρκο.

Τουρίστες, εργαζόμενοι σε διάλλειμα φαγητού, καλλιτέχνες του δρόμου, ποιητές, περπατητές, περιηγητές, φωτογράφοι, ζωγράφοι, αθλητές και φυσιολάτρες, μεταξύ άλλων, συνθέτουν τον πληθυσμό της "πόλης των δέντρων, αγαλμάτων, μονοπατιών και λιμνών" που είναι η καρδιά της μεγαλούπολης.
Περίπατος για δύο στα μονοπάτια του Central Park.
στιγμές ηρεμίας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης
Πάνω σε ένα φυσικό παρατηρητήριο, κάτω από την σκιά των δέντρων που δεν έχουν ακόμα αποχωριστεί τα φύλλα τους.
Όχι, σήμερα δεν χρειάζεται να σκεφτείς πως κάθε άλλον Νοέμβρη τα συντριβάνια ήταν, ή θα είναι, παγωμένα και οι βαρκούλες και τα κουπιά αραγμένα.
γεφυράκι του Central Park Νέα Υόρκη
Bow Bridge, το πιο γνωστό και φωτογραφημένο γεφύρι του Central Park.

συντριβάνι στο Central Park, ελένη δημητράτου
Bethesda Fountain με τον Άγγελο του Νερού, πριν την κεντρική λίμνη.
νούφαρα στο central park
Νούφαρα στη βάση του Bethesda Fountain.
τα χερουβείμ του συντριβανιού Bethesda, Νέα Υόρκη
Λεπτομέρεια του Bethesda Fountain.
συντριβάνι στο Central Park, Νέα Υόρκη
Τα χερουβείμ δροσίζονται με φόντο τη λίμνη.

 Πάνω ή δίπλα από το νερό, που καθρεφτίζει τα επιβλητικά κτίρια γύρω από το Πάρκο και τις ασυνήθιστες για την εποχή αποχρώσεις, η ζωή στην πόλη προχωρά σε άλλους ρυθμούς.
βαρκάδα στη Νέα Υόρκη, ελένη δημητράτου
Βαρκάδα στην κεντρική λίμνη (The Lake, Central Park)
φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη
Οι αντανακλάσεις του Time Warner Center φτάνουν από το Columbus Circle μέχρι την νότια λιμνούλα (The Pond) του πάρκου και γίνονται ένα με τα φύλλα που δέχονται πια τις πιέσεις της εποχής.
αντανακλάσεις στο Central Park
Ελάχιστα μέτρα από τις βιτρίνες, την κίνηση και βοή της 5ης Λεωφόρου.

Νοέμβρης είναι, ναι, αλλά του συγχωρείς την αυθαιρεσία και ημερολογιακή αταξία. 
Είναι τόσο απολαυστική ...όπως όλες οι αταξίες. 

Αυτά, ΕΔΩ
και κάποτε, ΕΚΕΙ...