worldsAfar.blogspot.com

EAST VILLAGE: ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ, ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

East Village. Η περιοχή γύρω από την πλατεία Washington Square, εκεί που δεσπόζουν τα παλιά και νέα κτίρια του New York University, μέχρι το στενό του St. Mark's Place, τόπο αναφοράς για τους λάτρεις της ροκ μουσικής και όχι μόνο, απλώνεται η δική μου "παιδική χαρά". Και, όπως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα ηλικίας, θέλω να την μοιράζομαι με αυτούς που μπορούν να τη δουν με την ίδια, ή ακόμα πιο διεισδυτική, ματιά - με περισσότερες καλλιτεχνικές ανησυχίες, αισθητική και ειδικές γνώσεις.
Όπως η Ιωάννα.

τοιχογραφίες Νέα Υόρκη
Και της το είχα τάξει, στη γιορτή της, χωρίς να της πω λεπτομέρειες. Σαφώς και έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε χωρίς να καταφέρω να ολοκληρώσω αυτό το αφιέρωμα.
Προχθές, στα γενέθλιά της, στρώθηκα να μαζέψω τις σκορπισμένες σε 3 σκληρούς δίσκους φωτογραφίες και να γράψω δυο λόγια. Κάλιο αργά παρά ποτέ, έτσι δε λένε;
Η δυσκολία δεν ήταν στο χρόνο αλλά στην επιλογή. Τι να διαλέξεις και τι να αφήσεις εκτός; Να εστιάσεις στους ανθρώπους, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα χρώματα, τις λεπτομέρειες;

Και πως να περιγράψεις το St. Mark's Place, ένα στενό δρόμο που περιορίζεται σε μήκος 3 οικοδομικών τετραγώνων αλλά εκεί έχουν ζήσει, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα και με δεκαετίες διαφορά, ο Leon Trotsky και η Debbie Harry;

Τι θα μπορούσα να προσθέσω εγώ στον τίτλο άρθρου της Guardian (2015) "St. Mark's Place: is this America's coolest street?"

Πως να δώσεις, με λίγες γραμμές και εικόνες, την αρμονία μεταξύ παλιού και νέου στα Washington Mews, Waverly Place, Astor Place? Και πως να βολευτούν σε ένα κάδρο οι αντανακλάσεις αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων στη γυάλινη επιφάνεια ενός γίγαντα που οι ντόποιοι αποκαλούν Shampoo Tower?
Όλα αυτά, μαζί, συνθέτουν την αύρα της περιοχής. Αλλά, πως μεταφέρεται με στατικές εικόνες στην  οθόνη η ατμόσφαιρα μιας περιοχής;
Εκτός και αν δώσεις τις εικόνες και εμπιστευτείς την αισθητική του παραλήπτη να συνθέσει το έργο. Μα, στην περίπτωση της Ιωάννας, αυτό το στοιχείο ήταν και η αφετηρία για το αφιέρωμα, οπότε πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο.

Να τα εκατοστήσεις, καλή μου!
Όταν κάποτε - και είμαι σίγουρη πως δε θα αργήσει η ημέρα - περπατήσουμε εκεί μαζί, θα δω και τα υπόλοιπα που θα μου δείξεις εσύ!

Σήμερα ανοίγω ένα μικρό παράθυρο και αφήνω τον αναγνώστη να τραβήξει στην άκρη τις κουρτίνες για μια μικρή γεύση. Με την υπόσχεση πως θα επανέλθω στο θέμα, εστιάζοντας στο ανθρώπινο μωσαϊκό της περιοχής - αυτό που φροντίζει για την διαιώνιση του θρύλου.
St. Mark's Place NY

Συνήθως προσθέτω αναλυτικές περιγραφές στις εικόνες. Σήμερα θα τις παραλείψω και θα περιοριστώ μόνο στα απαραίτητα. (φωτογραφίες: Φθινόπωρο 2016)

St. Mark's Place: τοιχογραφίες γνωστών και αγνώστων καλλιτεχνών. Εδώ, ακόμα και η διαφήμιση έχει άλλη διάθεση και διάσταση. τοιχογραφίες Νέα Υόρκη

τοιχογραφίες Νέα Υόρκη
East Village NY
διαφήμιση Νέα Υόρκη

96-98 St. Mark's Place: η πρόσοψη και το Τea Shop, ανάμεσα στις πιο γνωστές διευθύνσεις του δρόμου. Τα κτίρια δάνεισαν την εικόνα τους στο εξώφυλλο του θρυλικού δίσκου των Led Zeppelin, Physical Graffiti (1975) (ο διπλός δίσκος με το αριστούργημα Kashmir) και ο δίσκος δάνεισε το όνομά του στο tea shop. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, εδώ γυρίστηκε μέρος του video clip των Rolling Stones, Waiting on a Friend.

ροκ μουσική Νέα Υόρκη
 Physical Graffiti Νέα Υόρκη


St. Mark's Place: κάθε πόρτα, κάθε κτίριο έχει ξεχωριστή ιστορία. Εδώ έζησαν και δημιούργησαν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, των επιχειρήσεων. Ακόμα και τα κτίρια που έχουν αλλάξει χρήση, έχουν τη σφραγίδα μικρών κοινοτήτων που μεγαλούργησαν στην περιοχή (π.χ. από τα κτίρια της Little Germany μέχρι τα κλαμπ που έπαιξαν οι πρωτοπόροι της punk και new wave, κ.ο.κ). Ακόμα και κάποιες, ελάχιστες, ανακατασκευές, με τα plexiglass μπαλκόνια τους, δεν καταφέρνουν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του δρόμου. Όχι όσο τα σκαλιά βάφονται σε έντονες αντιθέσεις και τα μανάβικα αραδιάζουν τα φρούτα με καλλιτεχνική διάθεση.

East Village NY

East Village NYEast Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη


East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη
East Village NY Νέα Υόρκη

East Village: Λεπτομέρειες με ξεχωριστό χαρακτήρα.

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

East Village NY Νέα Υόρκη

Τα υπέροχα μωσαϊκά από θραύσματα, διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.
Λεπτομέρειες σε προγούμενη δημοσίευση
Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΘΡΑΥΣΜΑΤΩΝ

East Village NY Νέα Υόρκη

 
East Village NY Νέα ΥόρκηAstor Place: αντανακλάσεις ιστορικών κτιρίων στον γυάλινο γίγαντα που έχει κερδίσει επάξια το παρατσούκλι Shampoo Tower - από απόσταση μοιάζει με μπουκάλι σαμπουάν. Ναι, λείπει το άλλο μισό από την ταμπέλα - είναι της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων καφέ. 

East Village NY Νέα Υόρκη
East Village NY Νέα Υόρκη


Washington Mews - University Place: Ιστορικά, παραδοσιακά κτίρια, ενταγμένα πια στις κτιριακές εγκαταστάσεις του New York University. Και ένας πεζόδρομος που σου επιτρέπει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι στην καρδιά της πολύβουης μεγαλούπολης.

East Village NY Νέα Υόρκη
East Village NY Νέα Υόρκη
East Village NY Νέα Υόρκη
East Village NY Νέα Υόρκη